Znajdź sól himalajską różową na superbutelki.pl.
Sól to związek chemiczny niezbędny do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu warto ich używać do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale uwydatnia smak jedzenia. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, m.in. cynk, wapń czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, cynku i wapnia
Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy magnezu, a więc składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]