Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę związków mających dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Godna uwagi jest głównie duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one także apetyt i działają osłonowo podczas terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]