Tarcica to produkt drzewny który znajduje bardzo szerokie zastosowanie przede wszystkim w budownictwie, a także w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej wykorzystywania mocno wpływa to, że produkt ten dostępny jest w wielu rodzajach, które determinują gabaryty wyrobu.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Tartaki proponują swym klientom różne typy tego wyrobu. Przede wszystkim spotkać można tarcicę suchą i mokrą. Tarcica sucha powstaje w wyniku suszenia wcześniej przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By zmniejszyć jej wilgotność, suszy się ją w specjalnych suszarniach komorowych. Celem tego zabiegu jest nie tylko nadanie jej niższego stopnia wilgotności, co określa się w procentach, lecz również pożądanych parametrów użytkowych, jakie determinuje poziom wilgoci. Przy wytwarzaniu tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się też na nieobrzynaną i obrzynaną. Jak łatwo można się domyślić, ten pierwszy rodzaj to tarcica poddana określonej obróbce mechanicznej, w wyniku której wszystkie jej płaszczyzny są wygładzone. Tarcica nieobrzynana posiada natomiast obrobione jedynie dwie powierzchnie równoległe. Poza tym możliwe jest wytwarzanie tarcicy w rozmaitych wymiarach. Z podstawowej postaci tarcicy powstają na przykład deski, łaty, listwy, belki i bale.
Tarcica – do czego jest używana?
Wysokiej jakości tarcica, wytworzona z dobrych gatunków drewna i poddana starannej obróbce, używana jest wszędzie tam, gdzie niezbędne są duże walory wizualne i świetne parametry techniczne. Zaś tarcica prezentująca niższą jakość używana jest przede wszystkim do produkcji papieru, a także w przemyśle budowlanym, przykładowo do produkowania konstrukcji budowlanych i więźb dachowych.