Wyroby ze stali nierdzewnej – gdzie się je stosuje?

Stal nierdzewna ma wiele istotnych cech sprawiających, że jest stosowana w szerokim zakresie. Jej główna zaleta to z rzecz jasna niepodatność na korozję, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wykonanych z niej elementów, ale także pozwala na ich kontakt z płynami i wilgotnymi materiałami. Ponadto stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a spis jej zalet dopełnia gładka powierzchnia, która zapobiega rozwojowi drobnoustrojów.

Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu gałęzi przemysłu

Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to świetny materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień używane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w procesie wytwarzania i składowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa oraz piekarniach wyroby ze stali nierdzewnej używa się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest też stosowany chętnie w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty działające w sektorze produkcji i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i innych chemikaliów.

Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w branży budowlanej

Odporność na złe czynniki pogodowe (wilgoć, kwaśne deszcze czy skrajne temperatury) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale nadają się użytku na zewnątrz posesji (np. jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o poręczach i drabinkach). Z uwagi na atrakcyjną estetykę, tak samo dobrze sprawdzają się też wewnątrz obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Prócz tego jałowość stali nierdzewnej umożliwia jej stosowanie w gabinetach medycznych oraz lecznicach.

Top