Jeśli chcesz kupić barszcz czerwony z butelki, skieruj się tutaj.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale też jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do jajka na twardo i do bułeczek drożdżowych z grzybowym nadzieniem
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a przy tym nieznacznie słodkawy aromat sprawia, iż świetnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami, inni przedkładają kiełbasę, ziemniaki i jajo na twardo. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz także pyszna przekąska albo kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy cudownie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym farszem czy chrupiącego pasztecika z pieczarkami.
Warto zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bowiem dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także wiele żelaza, przez co zaleca się go anemikom. Tymczasem ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nieraz spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie ma jednej receptury na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy kochają pikantny barszcz, dobrze pieprzny, drudzy dosypują do niego troszkę cukru, aby podkreślić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeśli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]