Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Jeśli chcesz zamówić ekologiczną żywność, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od prężnego rozkwitu branży żywieniowej, który obserwujemy od zeszłego wieku, wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni wyrobów wykonanych z żywności ekologicznej.

Żywność eko – niska zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

Aby dany produkt trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wytwarzane muszą zdobyć stosowne certyfikaty przyznawane przez wskazane do tego instytuty. Głównym jednak przymiotem spożywczych artykułów eko jest to, że użyte do ich przygotowania warzywa i owoce hodowano według kluczowych reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani pestycydów mogących niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla środowiska. Niektóre wszak nawozy zatruwają wody gruntowe lub powodują zasolenie gleby, a opryski upraw chemicznymi pestycydami często powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych niezdrowych związków przeniknie do ustroju ich konsumentów.

Co powinno znaleźć się na etykiecie ekologicznej żywności

Żywność eko podlega ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym także w czasie transportu i przechowywania. Co kluczowe, jeśli przetwór spełnia kryteria, jego producent oprócz rutynowych informacji między innymi o terminie zdatności do spożycia, warunkach składowania, wadze netto, miejscu produkcji ingredientów oraz wartościach odżywczych, musi także obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej niniejszy artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdy, które tworzą w kształt liścia. Szukając żywności ekologicznej należy więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Top