Jaka kawa do ekspresu? Rodzaje ekspresów i najlepiej sprawdzające się w nich kawy

Zastanawiasz się, jaka kawa najlepsza do ekspresu? To przede wszystkim zależy od rodzaju ekspresu, który posiadasz i w którym zamierzasz parzyć zakupioną w naszym sklepie kawę. Stawiasz na klasyczny przelew? A może raczej potrzebujesz dowiedzieć się, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego sprawdzi się najlepiej? Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu to całkiem istotna kwestia, której lepiej nie bagatelizować. Nie martw się, trafiłeś pod dobry adres – o kawie i najlepszych metodach jej parzenia wiemy wszystko!

mili_kawakawa_IMG_5931_1_mili_kawakawa_IMG_5931_1_

Dobra kawa do ekspresu – jaką wybrać?

Niezależnie od preferowanego przez siebie sposobu zaparzania kawy, z tego poradnika dowiesz się, jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie w twoim wypadku najlepsza. A to całkiem przydatna wiedza – dzięki niej odkryjesz najlepsze połączenia smaków, dzięki którym twój rytuał parzenia i picia kawy stanie się jeszcze większą przyjemnością.

Jaka kawa w ziarnach do ekspresu sprawdzi się najlepiej? Świeżo palona!

Nie wiesz, jaką kawę ziarnistą do ekspresu wybrać? Jeśli lubisz cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem, koniecznie wybierz kawę świeżo paloną. To ziarna, które zostały wypalone stosunkowo niedawno – zwykle w ciągu ostatnich kilku dni lub ewentualnie tygodni. W przeciwieństwie do kaw dostępnych w sklepach, które mogą przebywać na półkach przez długi czas, kawa świeżo palona jest bezpośrednio po paleniu pakowana i dostarczana do klienta. Kawa świeżo palona to gwarancja najwyższej jakości i autentycznego smaku. W jej wypadku nie musisz martwić się o utratę aromatu czy niepożądane procesy utleniania. Chyba nie musimy przypominać, że w Pożegnaniu z Afryką kupisz wyłącznie kawy świeżo palone…?

Jaka kawa do ekspresu lepsza: ziarnista czy mielona?

Zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu – ziarnistwa czy mielona? Nie ma co się oszukiwać: kawa ziarnista zachowuje świeżość i aromat dłużej niż kawa mielona. To ważna cecha, która przekłada się na uzyskanie wyjątkowego smaku napoju. Wykorzystując kawę ziarnistą, masz również pełną kontrolę nad stopniem mielenia, co pozwala dostosować ją do specyfikacji twojego ekspresu. Dodatkowo proces mielenia tuż przed parzeniem sprawia, że naturalne olejki aromatyczne zawarte w ziarnach uwalniają się intensywniej, dając pełniejsze doznania kawowe. Nie posiadasz ekspresu z wbudowanym młynkiem? Młynki do kawy możesz przecież kupić oddzielnie. Gwarantujemy, nie będzie dnia, żebyś żałował tego zakupu…

Jaką kawę wybrać do konkretnego rodzaju ekspresu? Zwróć uwagę na stopień wypalenia i poziom zmielenia ziaren

Kiedy zastanawiasz się, jaką kawę do ekspresu wybrać, pierwszym krokiem powinno być zrozumienie, jak działa twój ekspres oraz jakie parametry wpływają na proces parzenia. Istnieją dwa główne typy ekspresów: przelewowe i ciśnieniowe. Te drugie dzielą się na ekspresy kolbowe i ekspresy automatyczne. Każdy z nich ma inne metody ekstrakcji smaku z kawy i inne wymagania, jeśli chodzi o rodzaj kawy. To, jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego wybrać, będzie przede wszystkim uzależnione od twoich upodobań, a także stopnia wypalania ziaren i poziomu ich zmielenia.

mili_2022_11_16_kwadrat_-3865_1__2mili_2022_11_16_kwadrat_-3865_1__2

Jaka kawa najlepsza do ekspresu przelewowego?

Ekspresy przelewowe to klasyczna metoda przygotowania kawy, która pozwala na zachowanie naturalnego smaku i aromatu ziaren. Wyróżniają się delikatnym procesem parzenia, który umożliwia wydobycie subtelnych smaków i aromatów. W porównaniu do innych typów ekspresów, w przypadku ekspresów przelewowych kluczowym aspektem jest kontrola nad procesem kontaktu wody z kawą. To ważna informacja, w kontekście tego, jaką kawę do ekspresu przelewowego wybrać. Warto wybierać kawy jasno palone lub kawy średnio palone oraz takim stopniu mielenia, który pozwoli na dokładne wydobycie smaku i aromatu. Doskonałym przykładem takich kaw z naszej palarni jest Kostaryka Tarrazu jasno palona, Etiopia Sidamo lub Tanzania Tanga AA.

Jaką kawę do ekspresu przelewowego wybrać?

Stopień mielenia kawy ma kluczowe znaczenie dla uzyskania optymalnego smaku w ekspresie przelewowym. Zbyt drobno zmielona kawa może spowodować zatykanie się filtrów, natomiast zbyt grubo zmielona nie wydobędzie pełni smaku. Optymalny stopień mielenia kawy do ekspresu przelewowego to zazwyczaj średni między drobnym a grubym. Dzięki temu woda będzie równomiernie przepływać przez kawę, a efektem będzie pełny smak w filiżance.

mili_kawakawa_IMG_5731_1__1mili_kawakawa_IMG_5731_1__1

Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej?

Ekspresy kolbowe charakteryzują się manualnym procesem parzenia, który umożliwia pełną kontrolę nad każdym aspektem przygotowania kawy o intensywnym smaku i aromacie. Wysokiej jakości komponenty ekspresów kolbowych, takie jak regulowane parametry parzenia, pozwalają na osiągnięcie wyjątkowej ekstrakcji smaku. Jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie najlepsza? Doskonale pasują do niego kawy o intensywnym smaku, które zachowają swój charakter nawet w trakcie ręcznego procesu parzenia. Odmiany kaw z mocnym aromatem, nutami gorzkiej czekolady, orzechów czy przyjemnych kwasów mogą stworzyć fascynujące kompozycje smakowe.

Jaką kawę do ekspresu kolbowego kupić?

Warto wybierać przede wszystkim kawy, które zostały umiarkowanie wypalone. Stopień palenia ziaren wpływa na smak kawy – ziarna wypalone zbyt mocno mogą przynieść zbyt gorzki smak, a zbyt delikatnie wypalone mogą być zbyt kwaskowe. Optymalnym wyborem są kawy średnio palone, które zachowują równowagę między słodyczą a intensywnością. Jeśli lubisz mocny, goryczkowy smak warto również rozważyć zakup delikatniejszych z kaw ciemno palonych, takich jak Kostaryka Tarrazu czy też Meksyk Maragogype.

Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego: na to też warto zwrócić uwagę

Przy wyborze, jaką kawę do ekspresu kolbowego kupić, koniecznie uwzględnij też stopień zmielenia ziaren. Dla ekspresu kolbowego warto wybrać ziarna zmielone znacznie drobniej niż do ekspresu przelewowego. Taki poziom zmielenia pozwoli na uzyskanie odpowiedniego ciśnienia podczas zaparzania i wydobycie pełni smaku i aromatu. Idealnym rozwiązaniem pozostaje zmielenie wybranych ziaren tuż przed zaparzeniem w odpowiednim młynku.

mili_kawerba_IMG_9243_1__2mili_kawerba_IMG_9243_1__2

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego automatycznego będzie najlepsza?

Ekspresy automatyczne oferują programowane metody ekstrakcji, co pozwala na dostosowanie czasu zaparzania i temperatury wody. Generalnie jednak temperatura wody powinna wynosić między 90°C a 95°C, a czas ekstrakcji zazwyczaj mieści się w przedziale od 20 do 30 sekund. Pozwala to na uzyskanie wyważonego smaku i aromatu napoju. Przy podejmowaniu decyzji, jaką kawę do ekspresu automatycznego kupić, w pierwszej kolejności warto uwzględnić kawy średnio palone, które zachowują równowagę między delikatnością a głębokością smaku. Doskonale sprawdzą się w nich Kuba Altura Imias lub Honduras SGH San Jose.

Jakiej kawy do ekspresu automatycznego najlepiej użyć?

Decydując o tym, jaka kawa do ekspresu automatycznego będzie najlepsza, koniecznie uwzględnij również stopień zmielenia ziaren, który wpływa na proces ekstrakcji. Ustawiając wbudowany młynek, skorzystaj z zaleceń producenta sprzętu. Pamiętaj jednak, że dla ekspresów automatycznych z reguły zaleca się drobny stopień mielenia, który pozwoli na uzyskanie odpowiedniego ciśnienia podczas ekstrakcji. Nieco drobniejsze mielenie pomoże uzyskać pełnię smaku i aromatu, a jednocześnie uniknąć nadmiernego wyciągania gorzkich składników.

Jaka kawa nie nadaje się do ekspresu automatycznego?

Równie istotne jak to, jaka kawa najlepsza do ekspresu danego rodzaju, jest również kwestia tego, jakiej kawy nie używać do ekspresu. Szczególnie odradzamy stosowanie kawy mielonej, w miejsce wsypania ziaren do wbudowanego młynka. Świeżo mielenie ziaren ma olbrzymie znaczenie dla uzyskania doskonałego smaku, natomiast wsypywanie kawy uprzednio zmielonej może negatywnie wpłynąć na pracę układu zaparzającego. Jakiej jeszcze kawy nie stosować do ekspresu ciśnieniowego? O ile nie jesteś fanem wysokiej kwasowości, lepiej unikać kawy jasno palonej. Zaparzenie jej w ekspresie automatycznym, może spowodować, że taka kawa będzie w smaku nieco kwaśna. Kawy jasno palone świetnie natomiast sprawdzą się do ekspresów przelewowych oraz zaparzaczy tłokowych (french press).

mili_kawerba_IMG_9442_1__2mili_kawerba_IMG_9442_1__2

Jaka kawa ziarnista do ekspresu? Indywidualne preferencje też mają znaczenie.

Pamiętaj, że kwestia tego, jaka kawa w ziarnach do ekspresu będzie najlepsza, zależy nie tylko od rodzaju ekspresu, w którym ją zaparzasz. Nie mniej istotne są indywidualne preferencje. A te potrafią się przecież mocno różnić… Jeśli posiadasz ekspres automatyczny z młynkiem lub do mielenia ziaren używasz samodzielnego młynka żarnowego, nie bój się eksperymentować. Większość młynków posiada kilku/kilkunastostopniową regulację poziomu zmielenia ziaren. Przetestuj je, a wtedy już z całą pewnością dowiesz się, jaka kawa do ekspresu jest idealna dla twoich kubków smakowych.

Źródło tekstu: https://pozegnanie.com/blog/post/jaka-kawa-do-ekspresu

Top