Chcesz kupić zdrowe kiszonki? Skieruj się tutaj.
Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszonki znane są ludzkości od tysiącleci
Badacze historii uznali, iż metoda konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w soli, w roztworze octu bądź w solance, stosowana jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiącleci. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym jest ona zanurzona, blokuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Paręset lat wstecz był to optymalny sposób, aby przedłużyć czas przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa nawet o kilka miesięcy. W związku z tym przyjęła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszone przetwory z warzyw od początku swojego istnienia słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Charakteryzują się one między innymi ogromną zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, rzadziej chorowali na gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z ziemniaków i buraka cukrowego.
Kiszonki w Polsce i na świecie
Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie w większości zakątków świata, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie cieszy się ogromną popularnością. Jednakże ogórki kwaszone są tam bodaj niesłychanie lubianym dodatkiem do hot-dogów, sandwiczy i burgerów. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. bakłażany, cebulę oraz owoce (np. gruszki), a czasem nawet ryby.
Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem lub ważnym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych rejonach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek wyprodukowany według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w Izraelu.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]