Zobacz, gdzie zamówić zakwas na barszcz biały.
Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków niegdyś oferowanych zwykle jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w ofercie restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Zakwas z mąki pszennej bądź żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Gdy zapyta się Polaka o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, chociaż wypada zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem umiejętności kucharza i jego indywidualnych smaków. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego na ogół wkłada się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, gdyż w ramach tej rodziny zup wyróżnia się 3 typy:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany przeważnie z dużą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Baza na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować samemu?
Zrobienie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W literaturze kulinarnej znaleźć można wiele przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Używając jednakże domowy zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy chętka np. na barszcz biały zaatakuje was niespodziewanie, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przygotujemy wyborny biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]