Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie tradycji rodziny i poszanowanie wartości […]

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to świetny sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – poznanie tajników przeróżnych przepisów i odpowiednich technik produkcyjnych lub po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Kurs kulinarny – nie tylko dla początkujących Wprawy w gotowaniu nie nabywa się szybko – mistrz […]

Pieczywo to w naszej kulturze podstawa diety człowieka. Wytwarzane jest z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego lub drożdży) i różnych dodatków wzbogacających doznania smakowe, takich jak słonecznik, sezam lub mak. Dlaczego warto spożywać pieczywo? Pieczywo to pożywienie bardzo bogate w mnóstwo najróżniejszych składników energetycznych i odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego […]

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszonki znane są ludzkości od tysiącleci Badacze historii uznali, […]

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków niegdyś oferowanych zwykle jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu gotujemy je […]

To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale też jako dodatek do wielu dań. Barszcz czerwony – pasuje do jajka na twardo i […]

Od prężnego rozkwitu branży żywieniowej, który obserwujemy od zeszłego wieku, wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni wyrobów wykonanych z żywności ekologicznej. Żywność […]

Przedsiębiorstw produkujących kawę jest ogromna ilość, jakkolwiek Lavazza ciągle plasuje się na liście tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, że historia marki Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20$ nabył niewielki obiekt handlowy, gdzie mielono ziarna kawy i przygotowywano ich niepowtarzalne mieszanki. […]

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na […]

Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Podstawowy wywar Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych potrzeb. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy […]

Top