Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto przygotowywany w innych częściach świata. Jednakże kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszonki znane są ludzkości od tysiącleci Badacze historii uznali, […]

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków niegdyś oferowanych zwykle jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli samemu gotujemy je […]

To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale też jako dodatek do wielu dań. Barszcz czerwony – pasuje do jajka na twardo i […]

Od prężnego rozkwitu branży żywieniowej, który obserwujemy od zeszłego wieku, wyroby jedzone przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać różnorodnymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni wyrobów wykonanych z żywności ekologicznej. Żywność […]

Przedsiębiorstw produkujących kawę jest ogromna ilość, jakkolwiek Lavazza ciągle plasuje się na liście tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, że historia marki Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość mniej więcej 20$ nabył niewielki obiekt handlowy, gdzie mielono ziarna kawy i przygotowywano ich niepowtarzalne mieszanki. […]

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na […]

Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki. Podstawowy wywar Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych potrzeb. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy […]

Dzieci lubią uczestniczyć w gotowaniu – podawać i wybierać składniki bądź przystrajać ciasta. Chciałabyś rozwinąć zapał kulinarny Twojego malucha? Sprawdź kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W czasie kursu […]

Chociaż przywykliśmy do szablonowych połączeń aromatów, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka całkiem się wykluczają, nie może dać zaskakujących i, co najistotniejsze, pysznych rezultatów. Przekonujemy się o tym raz za razem. Ogromne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bez wątpienia możliwość zakupu niedostępnych dotąd w Polsce artykułów spożywczych […]

Ekspresy do kawy oparte na systemie Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do fantastycznych mieszanek kawy. Konesery tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie muszą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, w związku […]

Top